Thursday, March 15, 2012

Coffee time with family... chocolate cake...ebiyaki

Buat chocolate cake for our coffee time @ Jengka rumah mak abah Mrs FnF... 


Sangat moist... kaya dengan rasa coklat... dah ramai yang cuba resepi ni... death by chocolate cake Mrsdayat myresipi. FnF pun dah banyak kali buat...  contoh di sini beserta resepi sekali.


Kali ni FnF tak letak cream, cream cheese, ganache atau apa2 accessory... just enjoy the chocolate cake without any topping...yang sebenonye malas nak mentopping cake...ngeee...



Cerita bab takoyaki... kalau di Jepun, FnF tak pernah buat pun...selalu beli je...sedap seh... ada tempat yang halal...FnF tak pernah letak sos hitam... kalau beli pun memang kami minta tak letak sos hitam tu... FnF lebih suka takde kicap... just letak mayonis, fish flakes and nori halus...rangup gitu... bila diletak sos dia jadi lembek2 sket...dah tak berapa besh...bagi tekak FnF ler.


Barang2 takoyaki ni di import khas dari Chiba... termasuk acuan... hehehe... malangnya time nak buat tu tako (sotong) pulak takde...so terpaksa la diganti dengan ebi (udang)...


In the making... FnF guna resepi belakang pack bungkusan takoyaki... boleh juga refer resepi dari sini


Dah siap untuk di ngap...tergaring...heheh...


Bahan-bahan
200g tepung takoyaki
2 biji telur size M
650ml air
minyak utk melengser acuan.

Isi
150 - 200g tako@sotong - ganti ebi sebab takde tako
kubis cincang halus - tak letak
50g keropok tempura
negi / daun bawang - tak letak

Topping
mayonis
sos hitam okonomiyaki - FnF tak letak
Fish flakes
Nori halus


Cara2
Campur semua bahan2 tepung, telur dan air
Kacau rata supaya tak berketul
Panaskan acuan takoyaki, lengser minyak supaya tak melekat
Tuang adunan tepung ke dalam acuan
masukkan bahan2 isi
Balik2kan takoyaki biar bulat2
angkat...taburkan nori dan fish flakes, tuang mayonis



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...